Ciasto Wulkan to obłędny w smaku deser, który pięknie prezentuje się na talerzu. Jest błyskawiczne i przepyszne, poznaj przepis.
O smaku tego ciasta długo nie zapomnisz. Jest tak pyszne, że rozpływa się w ustach, a w dodatku jest błyskawiczne w wykonaniu. Wychodzi za każdym razem. Przepis znajduje się poniżej.
Ciasto Wulkan – przepis
Składniki:
» 2 jajka
» sól
» 4 łyżki cukru
» 200 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
» 180 g mąki
» 1 łyżka proszku do pieczenia
» 2 łyżki oleju
» 3 łyżki kakao
Masa serowa:
» 350 g twarogu lub serka śmietankowego
» 2 jajka
» 3 łyżki cukru
» 90 g borówek
» 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Jajka, sól oraz cukier umieść w misce, a następnie zmiksuj na puszystą, gładką masę. Dodaj śmietanę lub jogurt i cały czas miksuj. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, kakao, a na koniec dodaj olej. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Twaróg lub serek śmietankowy zmiksuj z jajkami i cukrem, a na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Miksuj krótko, tylko do połączenia składników. Dodaj borówki i delikatnie wymieszaj. Wyłóż masę serową na środek ciasta wyłożonego w tortownicy.
Piecz ciasto w 180 stopniach przez około godzinę, a potem pozwól całkowicie ostygnąć. Smacznego!