REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCiasto z rabarbarem lekkie jak obłok. Jedna blacha to za mało

Ciasto z rabarbarem lekkie jak obłok. Jedna blacha to za mało

ciasto z rabarbarem
fot. screen Youtube / @ReniasBackwelt

Chyba żadne ciasto nie jest tak delikatne i puchate, jak jogurtowe. A jeśli zawiera jeszcze dodatek rabarbaru, lepiej być nie może. Do deseru kwaśne łodygi pasują jak ulał, a finalnie powstaje mistrzowska kompozycja smaków i składników. Całości dopełnia kruszonka. Placek jest lekki i pyszny, rzadko kiedy udaje się zachować chociaż jeden kawałek na jutro. Smakołyk znika z blaszki w ciągu kilku minut, więc go zrobienie go w podwójnej ilości to kapitalny pomysł.

REKLAMA

Ciasta, które mają w swoim składzie jogurt, odznaczają się lekkością i puszystością. Dzisiejszy deser zawiera ten popularny napój mleczny i dzięki temu ma też walory, o których wspominaliśmy. Słodycz ciasta i kruszonki przeplata się z kwaskowatym rabarbarem, a finalnie powstaje smakowity kąsek, w sam raz do popołudniowej kawy. Zawsze podczas pieczenia tego deseru w kuchni rozchodzi się tak przyjemny aromat, że trudno ukoić emocje. Niby prosty przepis, prosty skład, a efekt jest widowiskowy.

Jak zrobić ciasto jogurtowe z rabarbarem? Przepis

Składniki (forma o wymiarach 21×25 cm):
125 g jogurtu greckiego
600 g rabarbaru (może być mrożony)
200 g mąki tortowej typ 450
100 g cukru
50 ml oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
jajko

Na kruszonkę:
100 g cukru
80 g masła w temp. pokojowej
150 g mąki tortowej

REKLAMA

Przygotowanie:
Myjemy i obieramy rabarbar, a potem tniemy na kawałeczki (mrożony wcześniej rozmrażamy).

Na kruszonkę: mąkę, tłuszcz i cukier umieszczamy w naczyniu i mieszamy ręcznie, aż do uzyskania jednolitej masy. Zagniatamy kulkę, zawijamy ją w folię aluminiową i schładzamy przez 30 minut.

Na ciasto: w naczyniu łączymy cukier, olej, cukier wanilinowy i jajko, ucieramy mikserem na maksymalnych obrotach, a potem sukcesywnie przekładamy jogurt i mąkę wraz z proszkiem do pieczenia (uprzednio przesiane), lekko mieszamy szpatułką.

REKLAMA

Na dnie formy rozkładamy pergamin, wlewamy do środka przyrządzone ciasto i układamy cząstki rabarbaru. Wyciągamy z lodówki masę na kruszonkę, rozpakowujemy ją z folii i posypujemy większymi okruszkami cały wierzch. Deser pieczemy w 180°C (grzanie: góra-dół) przez 60 minut.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA