
W sezonie na śliwki możemy bez ograniczeń zajadać się tymi pysznymi i słodkimi owocami. Wiele osób chce zatrzymać ich wspaniały smak i ukrywa je w słoikach w formie kompotu czy powideł. Ale najsmaczniejszy patent na śliwki dopiero przed Tobą. Sprawdź koniecznie przepis na ciasto ze śliwkami z masą serową pod kruszonką. To sezonowy rarytas, na punkcie którego można oszaleć.
Gdy pierwszy raz upiekłam ciasto z tego przepisu, byłam zachwycona efektem. Po 1 kęsie poczułam się jak w sadzie u dziadka, gdzie rosły dziesiątki śliw, uginających się pod węgierkami i renklodami. W domu babcia często piekła ciasta ze śliwkami i rozmaite serniki. Ten przepis przypomniał mi stare dobre czasy i zachowam go sobie na długo. Smak to czysta przyjemność, a sposób przygotowania nie jest żadną filozofią, więc każdy może zaryzykować.
Przepis na ciasto ze śliwkami, masą serową i kruszonką
Składniki:
Ciasto
1 duże jajko
130 g cukru
150 g masła – płynnego i chłodnego
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo
ok. 1 łyżka bułki tartej
Masa śliwkowa
6 łyżek wody
750 g umytych śliwek
40 g mąki kukurydzianej
60 g cukru
Masa serowa
450 g gotowego sera na sernik
2 duże jajka L
70 g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 paczka budyniu śmietankowego bez cukru (na pół litra mleka)
Wykonanie:
Masa śliwkowa
Owoce bez pestek i pokrojone w ćwiartki umieść w garnku, zasyp cukrem i podgrzewaj przez ok. 10 minut, sporadycznie mieszaj. Gdy uwolnią sok i się zagotują, możesz je zagęścić. Rozcieńcz wodą mąkę kukurydzianą, wymieszaj i przelej do masy śliwkowej – mieszaj, aż zgęstnieje, ostudź.
Ciasto
W naczyniu umieść cukier, mąkę, proszek do pieczenia, wanilię i cynamon. Dodaj masło i jajko, zagniataj kruszonkę. 3/4 kruszonki rozłóż w okrągłej formie (ok. 24 cm), dociśnij, wygładź i stwórz krawędź o wysokości ok. 2-3 cm. Ciasto oprósz odrobiną bułki tartej.
Warstwa serowa
Przełóż do naczynia składniki na masę serową, ucieraj.
Na cieście w tortownicy rozsmaruj chłodny mus śliwkowy, na nim rozprowadź serową masę, wygładź. Posyp deser resztą kruszonki. Piecz w 180 stopniach (bez termoobiegu) przez ok. 1 godzinę, ostudź i delikatnie wyciągnij z formy.
Czytaj też: Nie sądziłam, że szpinak może być tak dobry. Tę tartę robię na okrągło