Ciepłe lody dużą popularnością cieszyły się w czasach PRL-u. Dziś praktycznie nie ma ich w sklepach, a szkoda. Z pewnością znalazłyby amatorów. Na szczęście przepis na lody Murzynki przetrwał do dziś. Możesz skorzystać z niego i zrobić specjał w domowym zaciszu. Ulubiony deser twojego dzieciństwa składa się z zaledwie 4 składników.
Słodki hit PRL-u wraca na salony
Każdy, kto miał szansę spróbować ciepłych lodów, jest prawdziwym szczęściarzem. W czasach Gierka zajadali się nim prawie wszyscy – dzieci, młodzież i dorośli.
Ciepłe lody w wafelku pokryte polewą czekoladową rozpływały się w ustach i kosztowały niewiele. Obecnie zeszły na boczny tor, bo wyparły je inne słodkości. A w sklepach mało kiedy można je dostać.
W związku z tym warto odtworzyć recepturę i samodzielnie przygotować deser jak z dzieciństwa. Masa na lody murzynki to zaledwie 4 składniki. Dodatkowo możesz zaopatrzyć się w wafelki i tabliczkę czekolady do rozpuszczenia. Z tymi dodatkami deser będzie wyglądał elegancko.
Przepis na PRL-owskie lody Murzynki
Lista składników:
3 jajka
80 ml soku z cytryny
330 g cukru pudru
40 ml wody
opcjonalnie: tabliczka czekolady i wafle
Sposób wykonania:
W garnku umieszczamy cukier puder, dodajemy do niego wodę i sok z cytryny. Naczynie ustawiamy na ogniu i podgrzewamy.
Jak tylko syrop zacznie się gotować i bulgotać, nie zdejmujemy go z gazu przez około 3 minuty. Dopiero potem studzimy.
Żółtka oddzielamy od białek i białka miksujemy na sztywno.
W tej samej chwili małym strumykiem dolewamy chłodny syrop cukrowy. Nieustannie mieszamy na zwartą i spójną masę. Gotową rozmieszczamy w wafelkach.
Polewę robimy z tabliczki czekolady. Roztapiamy ją w misce, a potem polewamy lody z wierzchu i czekamy, aż zastygnie. Deser możemy serwować.