Ludzie coraz częściej zastępują tradycyjne krowie mleko różnego rodzaju odpowiednikami np. roślinnymi. Postępują tak nie tylko weganie, lecz także osoby, które mają alergie czy nietolerancje pokarmowe lub po prostu poszukują nowych smaków. Jeśli pijesz kawę i nie wyobrażasz sobie jej bez mleka, a z pewnych powodów musisz lub chcesz z niego zrezygnować, sprawdź, czym możesz je zastąpić.
Co dodać do kawy zamiast mleka?
Mleka, a właściwie napoje roślinne będą doskonałą alternatywą dla klasycznego mleka dodawanego do kawy. Zaletą takich produktów jest to, że nie zawierają laktozy i cholesterolu, a oprócz tego, w zależności od surowca, z którego je wykonano, mają charakterystyczny i przyjemny smak. Można je także długo przechowywać. Według baristów kawa najlepiej komponuje się z mlekiem sojowym i owsianym. Jednak najlepiej sami zdecydujcie, które mleko roślinne najbardziej wam odpowiada. Poniżej znajdziecie krótki przegląd:
-Mleko owsiane to bogactwo błonnika i węglowodanów. Jest znakomite do słodkich kaw.
–Mleko ryżowe ma białawą barwę i jest neutralne w smaku. Nie uczula, ma mało tłuszczu i jest niskokaloryczne.
-Mleko sojowe ma beżową barwę i specyficzny posmak strączkowych. Znajdziemy w nim zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe.
-Mleko kokosowe oznacza się przyjemnym smakiem. Poza tym zawiera dużo tłuszczów nasyconych.
-Mleko migdałowe to źródło korzystnych kwasów tłuszczowych i witamin. Ma także lekko słodkawy smak. Nie jest jednak najlepszym dodatkiem do kawy, ponieważ się rozwarstwia.
Napój sojowy czy owsiany z łatwością możemy podgrzać i spienić, a potem dodać do cappuccino czy café latte. Ponadto napoje roślinne będą idealnym dodatkiem do kaw aromatyzowanych, np. orzechowej, waniliowej.