Polacy uwielbiają jeść mięso. Wielu z nas ma tendencję do przesadzania. Niektórzy twierdzą, że obiad bez mięcha nie ma sensu. To błąd, który może mieć wpływ na nasze zdrowie!
Przede wszystkim powinno jeść się produkty pochodzenia roślinnego. Powinny one stanowić połowę każdego posiłku. Jedna czwarta posiłku powinna zawierać produkty pełnoziarniste, a tylko pozostała jedna czwarta to białko. Najlepiej chude mięso lub białko na bazie roślin.
Mięso nie zawiera błonnika i minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. W ten sposób dieta przestaje być urozmaicona. Zamiast czerwonego mięsa, lepiej wybierać drób. Osoby, które stosują taką dietę mają niższe wskaźniki zachorowań na raka, otyłość, choroby serca. Badania pokazują, że osoby, które jedzą więcej warzyw niż mięsa cieszą się lepszym samopoczuciem. Takie jedzenie wspomaga regularne wypróżnienie i zmniejsza problemy trawienne.