Awokado to owoc często spożywany szczególnie przez osoby będące na diecie. Jest bardzo smaczne lecz szybko ciemnieje po przekrojeniu. Co zrobić, żeby zachować jego kolor na dłużej? Oto najlepszy i prosty sposób!
W ostatnim czasie ten zdrowy owoc zyskuje na popularności ponieważ jest zdrowym dodatkiem do wielu sałatek lub innych dań. Często nie zjadamy go w całości i jemy tylko połowę. Co zrobić, żeby nie ciemniało? Na szczęście jest na to rewelacyjny sposób.
Co zrobić, żeby awokado nie ciemniało? Poznaj prosty trik
Ten zdrowy owoc powinien jeść każdy z nas, chociażby raz na jakiś czas. Jest on niezwykle drogocenny ponieważ zawiera zbiór wielu cennych witamin, zdrowych tłuszczy oraz minerałów. Wpływa bardzo pozytywnie na organizm człowieka.
Co więc trzeba zrobić, żeby awokado zachowało swój kolor? Jak je przechowywać? Okazuje się, że ten trik jest banalnie prosty. Wystarczy, że połówkę owocu skropisz sokiem z cytryny, a następnie owiniesz folią spożywczą i włożysz do lodówki. Dzięki temu awokado zachowa swój kolor. Jednak warto podkreślić, że należy je spożyć do trzech dni.