Co zrobić żeby truskawki były dłużej świeże? Zastosuj ten genialny trik!

Co zrobić żeby truskawki były dłużej świeże

Co zrobić żeby truskawki były dłużej świeże? Jest pewien sposób, który działa za każdym razem i sprawia, że truskawki nawet po dwóch dniach będą pyszne. Dzięki temu owoce nie będą gniły po jednym dniu. Sprawdź i koniecznie go wypróbuj!

REKLAMA

Truskawki to przepyszne owoce, z których można zrobić wiele pysznych ciast i deserów, dlatego chętnie je kupujemy nawet za najwyższą cenę. Często zdarza się tak, że zostaje nam większa ilość i nie wiemy co zrobić, żeby zachować ich świeżość na dłużej. Dlatego dziś przedstawiamy rewelacyjny trik, który z pewnością Ci się przyda!

Co zrobić żeby truskawki były dłużej świeże? Wypróbuj tego triku!

Co zrobić żeby truskawki były dłużej świeże

Najważniejszą i kluczową kwestią jest ich miejsce przechowywania. Truskawki to owoce jagodowe, dlatego nie lubią się o siebie obijać i kleić. Wtedy szybko gniją, a nawet pleśnieją, wtedy warto pamiętać o tym, żeby używać np. dużych i szerokich naczyń. Pamiętaj też, żeby wyrzucić od razu te owoce, które są już spleśniałe.

Niektórzy polecają sposób z octem. Należy zanurzyć świeże truskawki w wodzie z octem zachowując proporcję 5:1. Potem trzeba dokładnie je odcedzić i wysuszyć ręcznikiem papierowym i umieścić w lodówce, ale wiele osób nie lubi moczyć owoców w occie ze względu jego ostrego zapachu. Dlatego zdradzamy najlepszy sposób na zachowanie dłuższej świeżości truskawek!

REKLAMA

Ten pewien niezastąpiony trik jest najbardziej sprawdzony i skuteczny za każdym razem. A mianowicie, chodzi tu o nie mycie wszystkich truskawek od razu. Większość osób po przyniesieniu łubianki truskawek do domu, wysypuje je i myje. Okazuje się, że to błąd, bo powinno się myć tylko te, które mamy zamiar od razu zjeść.
Nie mycie truskawek od razu po ich przyniesieniu to o najbardziej skuteczny sposób na zachowanie dłuższej świeżości truskawek, dlatego na drugi raz pamiętaj o nim, a z pewnością się nie zawiedziesz.

REKLAMA

REKLAMA

Podziel się: