Czebureki. Przepis na chrupiące złote pierożki z obłędnym farszem

czebureki
fot. screen Youtube / Abdulaziz Salavat

Przypadacie za potrawami mięsnymi? Z pewnością zasmakują wam złociste pierożki, czyli czebureki. Ciasto wypełniane jest aromatycznym farszem mięsnym, a następnie smażone na oleju. To ciekawy pomysł na obiad bądź kolację. Poznaj przepis krok po kroku.

REKLAMA

Czebureki to specjał rodem z kuchni tatarskiej. Z tego względu cieszą się ogromną popularnością w państwach zamieszkiwanych przez Tatarów. Ich kuchnia jest bardzo sycąca i aromatyczna, takie są też czebureki. Aby je przygotować, najpierw zaopatrz się w odpowiednie mięso. Najlepsza będzie baranina, więc jeśli masz do niej dostęp, wykorzystaj właśnie ją do zrobienia farszu. Poza mięsem baranim sprawdzi się także wołowina – najlepiej sięgnij po dość tłusty kawałek i zmiel go własnoręcznie. W klasycznych recepturach nie pojawia się mięso wieprzowe – wśród ludów Tatarskich przeważająca część to muzułmanie – jeśli jednak nie masz innego wyboru, wybierz dorodny, tłuściejszy kawałek, a potem zmiel go w domu.

Czebureki – przepis

Składniki:
1 żółtko
500 g mięsa mielonego (baraniny albo wołowiny)
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki masła
1 łyżka spirytusu
2 nieduże cebule
1/2 szklanki wody
sól
1/2 pęczka koperku
1/2 szklanki wody lub rosołu
olej do smażenia
2 ząbki czosnku
pieprz i sól do smaku

REKLAMA

Sposób wykonania:
Mąkę wsyp do naczynia, dodaj wodę, sól, żółtko i zagniataj rękoma tak samo, jak ciasto na kruszonkę. Dodaj spirytus i masło, zagniataj dalej. Odłóż masę na 30 minut. Potem podziel ją na 10 porcji. Przygotuj farsz. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Do miski przełóż surowe mięso, wlej bulion, dorzuć zeszkloną cebulę, posiekany koperek i czosnek. Dopraw pieprzem i solą do smaku, przemieszaj. Każdą porcję ciasta rozwałkuj, aż powstanie okrągły placek o dosyć regularnym kształcie. Połóż na ciasto talerzyk i wykrawaj koło za pomocą noża. Na połowie placka umieść nadzienie mięsne, przykryj drugą częścią ciasta, zlep boki palcami. Postaw głęboką patelnię na ogniu i rozgrzej na niej olej. Pierożki smaż po kilka minut z każdej strony, aż staną się złociste. Podawaj na gorąco.

Podziel się: