Krupnik to popularna i sycąca zupa, która zachwyca swoim wyjątkowym smakiem. Okazuje się, że czasami potrawa może być powodem kulinarnego rozczarowania, jeżeli zbyt wcześnie ją posolimy. Sól powinniśmy dodać w odpowiednim momencie.
Krupnik to bulion powstały poprzez połączenie mięsa, bukietu warzyw, kaszy i ziemniaków, który możemy zaliczyć do klasyków Polskiej kuchni. Kucharze amatorzy mogą czasem nie zdawać sobie sprawy, jak go przyrządzić w perfekcyjny sposób.
Krupnik posól we właściwym momencie
Część osób dodaje sól do krupniku już na samym początku gotowania. Niestety jest to wydatny błąd, który ma istotny wpływ na cechy smakowe naszej zupy. Potrawa przyrządzona w taki sposób może nie spełnić oczekiwań domowników.
Podczas gotowania krupniku najlepiej doprawić go solą dopiero na końcu. Wtedy danie nabierze intensywniejszego smaku.
Znaczenie ma nie tylko sól
Ważny jest także dobór należytych składników. Dobrze w zupie sprawdza się mięso z dużą kością oraz chrząstkami (np. golonka). Krupnik możemy zrobić również w wersji bezmięsnej. Wtedy doskonale sprawdzą się przyprawy nadające mięsny posmak, np. wędzona papryka, kurkuma. Natomiast, jeśli zależy nam na tym, aby krupnik nie był mocno kleisty, ugotujmy kaszę w oddzielnym naczyniu.