
Udane i obfite zbiory pomidorów w każdym sezonie? To możliwe. Zachwycą nie tylko wielkością i obfitością, ale także smakiem. Musisz tylko zadbać o młode krzaczki pomidorów, gdy te są jeszcze w doniczce. Luty i marzec to dobry moment na domową pielęgnację. Na dobry start podaruj im naturalną odżywkę, a otrzymają zastrzyk kluczowych składników mineralnych. Dzięki nim będą późnej silne i zdrowe. Kluczowy składnik do przygotowania wzmacniającego nawozu do pomidorów masz w lodówce.
Ekologiczna i tania odżywka do pomidorów zapewniająca bujny wzrost składa się z sody oczyszczonej i mleka. Soda chroni siewki przed niektórymi chorobami (m.in. grzybowymi) i poprawia kondycję korzeni. Natomiast mleko dostarcza dobroczynnych mikroorganizmów, które uodparniają młode pomidory, więc potem lepiej radzą sobie z patogenami. Biały płyn zawiera też magnez, wapń i witaminy, które dbają o prawidłowy rozwój roślinek.
Jak zrobić odżywkę do pomidorów?
Przygotuj:
● pół litra wody,
● 1 łyżeczkę sody oczyszczonej,
● 200 ml świeżego mleka (unikaj UHT).
Przepis na odżywkę wzmacniającą
Krok 1. Mleko wlać do miski, wsypać łyżeczkę sody i wymieszać.
Krok 2. Do mikstury dodać 500 ml wody i znów zamieszać.
Krok 3. Odżywkę wlać do pojemnika i podlewać sadzonki. Można też aplikować ją roślinom przy pomocy strzykawki.
Dawkowanie
Mleczno-sodową odżywką należy dokarmiać pomidory dwa lub trzy razy w miesiącu, przeznaczając około 5 mililitrów preparatu na jeden krzaczek.
Czytaj też: Zrób to do końca lutego. Mech zniknie z trawnika na cały sezon