REKLAMA
ShareInfo.plPoradyCzosnek rośnie jak w zegarku. Wiosenny nawóz czyni cuda

Czosnek rośnie jak w zegarku. Wiosenny nawóz czyni cuda

czosnek
fot. screen Youtube / @kuhinja

Wiosna to czas, kiedy czosnek zaczyna rosnąć w siłę. W kwietniu można zastanawiać się nad pierwszym nawożeniem – ono pomoże uzyskać duże i zdrowe główki. Jakie nawozy warto zastosować, by plony były gigantyczne? Sprawdź!

REKLAMA

Wymagania czosnku. Co dostarczyć mu wiosną?

Czosnek nie lubi suszy, wiec podlewaj go regularnie, zwłaszcza gdy brakuje deszczu.
Woda jest niezbędna do rozwoju główek, szczególnie wiosną, kiedy codziennie się kształtują. Pamiętaj, tylko żeby czosnku nadmiernie nie przelewać. Zarówno deficyt wody, jak i jej nadwyżka, ma zgubny wpływ na roślinę.

W fazie intensywnego wzrostu pielęgnuj uprawy, a wszelkie chwasty usuwaj ich otoczenia. One zabierają warzywom wodę i minerały, osłabiając je. W uzyskaniu zadowalających plonów wiele pomoże nawóz. Do dyspozycji masz aż 3 organiczne opcje: granulowany obornik bydlęcy, gnojówka kurza lub guano.

Wiosenne nawożenie czosnku. Poniższe nawozy to gwarancja dorodnych plonów

• Obornik bydlęcy granulowany
Granulat rozrzuć na początku wiosny dookoła czosnku i lekko połącz z ziemią. Zaraz potem podlej uprawy. Jeśli chodzi o optymalne dawki nawozu, to musisz postępować zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

• Gnojówka z obornika kurzego
Do zrobienia gnojówki potrzeba około dwóch kilogramów odchodów z kurnika. Umieść je w dużym wiadrze i zalej wodą w ilości 10 litrów – idealnie sprawdzi się woda opadowa. Gnojówkę odstaw do fermentacji w ciemne miejsce. Po kilku dniach piana powinna zaniknąć. Wówczas rozrzedź nawóz wodą w optymalnej proporcji: na 1 dawkę gnojówki przeznacz 10 dawek cieczy. Mieszaniną wzmacniaj uprawy czosnku od 15 kwietnia, maksymalnie raz na ok. 4 tygodnie.

REKLAMA

• Guano
Ten biodegradowalny nawóz dostępny jest w marketach ogrodniczych. W jego skład wchodzą odchody zwierząt (przede wszystkim ptaków morskich).

Czytaj też: Jak wykorzystać lubczyk w kuchni? Mamy przepis na aromatyczny sos

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA