Tatar to danie z surowego mięsa wołowego lub wieprzowego z dodatkiem surowego jajka, cebuli i ogórka. Jedni go uwielbiają, inni nienawidzą. Ale czy jest bezpieczny?
Tatar można przygotować z mięsa wieprzowego. To oszczędniejsza wersja, bo wołowina jest droga. Zarówno surowa wołowina jak i wieprzowina mogą być źródłem zakażeń bakteriami, takimi jak Salmonella, Listeria, Campylobacter, czy Escherichia coli.
Surowa wieprzowina, może również być przyczyną jersiniozy – choroby wywoływanej przez bakterie Yersinia enterocolitica. Zjedzenie surowego zakażonego mięsa jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci i osób starszych, które mają osłabioną odporność.
Kolejnym zagrożeniem są pasożyty, które można często spotkać w surowym mięsie. Do najgroźniejszych należą włosień kręty i tasiemiec uzbrojony. Wówczas choroba może mieć bardzo poważne skutki.
Decydując się na jedzenie surowego mięsa, należy kupować je u sprawdzonego dostawcy. Ważne są również warunki przechowywania mięsa. Najlepiej kupować wieprzowinę w dużym kawałku, a nie mieloną.