Czy kolor ma wpływ na smak warzyw?

Najpiękniejsze są warzywa świeże, wtedy są twarde i mają piękny kolor. Czy jeżeli ich kolor odbiega od standardu, to oznacza że są gorsze?

   

Okazuje się, że tak! Dlaczego? Kolor jest powiązany ze składnikami odżywczymi, zawartymi w warzywach i owocach. To oznacza, że a kolor warzyw i owoców determinują różne związki organiczne, istotne dla funkcjonowania roślin. Produkty te są bogate w witaminy, błonnik, potas, magnez i przeciwutleniacze.

Jak informuje redakcja Wprost, kolor warzyw i owoców determinują różne związki organiczne, istotne dla funkcjonowania roślin. Biorą też udział w fotosyntezie, chronią roślinę przed promieniowaniem ultrafioletowym czy rozmaitym działaniem owadów i grzybów. Te barwniki mają znaczenie także dla człowieka, bo każdy z nich cechuje się innym, prozdrowotnym działaniem.

   

Należy pamiętać, że spożywanie owoców i warzyw może w znaczący sposób wpłynąć na poprawę naszego zdrowia. Powinno się jeść 5 porcji warzyw i owoców dziennie.

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News