Mrożenie produktów żywnościowych to znakomita metoda na przechowywanie, a zarazem na przedłużenie ich trwałości. Choć niektórym może się wydawać, że można zamrozić niemal wszystko, to prawda jest zupełnie inna. Okazuje się, że niektóre produkty nie nadają się do mrożenia. Przykładem jest smażone jedzenie. Sprawdź, dlaczego nie wolno go mrozić.
Od dawna wiadomo, że dzięki mrożeniu rozmaitych pokarmów można znacznie przedłużyć okres ich trwałości. Jednak nie należy przy tym zapomnieć o właściwym zabezpieczeniu mrożonek. Warto też wiedzieć, co można z powodzeniem zamrozić, a czego lepiej nie wkładać do zamrażalnika.
Dlaczego lepiej nie zamrażać smażonych produktów?
Zamrażanie niekorzystnie odbija się na smaku smażonego jedzenia. Wpływa także ujemnie na jego wygląd po późniejszym podgrzaniu. Jeżeli zamierzamy ponownie je rozmrozić, wówczas może się ono rozpaść i utracić specyficzną chrupkość, którą otrzymujemy po usmażeniu. Do zamrażarki nie powinniśmy więc wkładać kawałków kurczaka, kotletów czy frytek.
Przechowywanie smażonych produktów
Jedzenie poddane wcześniejszej obróbce kulinarnej należy włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i schować do lodówki. Dzięki optymalnej temperaturze potrawy będą mogły spędzić w niej nawet dwa dni.