Czy trzeba obierać cukinię przed dodaniem jej do ciasta? Odpowiedź może być dla wielu zaskoczeniem. Przeczytaj i sprawdź, czy o tym wiedziałeś.
Cukinia to pełne wartości warzywo, które w dodatku ma pyszny smak i jest idealne dla osób będących na diecie redukcyjnej. Można z niej przygotować dodatek do obiadu, ale nie tylko – podajemy ją również jako danie główne, a nawet dodajemy ją do ciast. I tutaj pojawia się pytanie. Czy trzeba obierać ją przed dodaniem do masy na ciasto? Odpowiedź okazuje się być niejednoznaczna.
Czy trzeba obierać cukinię przed dodaniem jej do ciasta? Odpowiadamy
Odpowiedź na to pytanie jest nieco skomplikowana, mianowicie – tak i nie. Wyjaśniamy, o co chodzi. W wielu przepisach mieści się sugestia, by cukinię obierać. Między innymi po to, aby pozbyć się zewnętrznej skórki i uzyskać delikatniejszą konsystencję pieczonego ciasta. Bez obierania, skórka cukinii może być nieco twarda i gorzka, dlatego wiele osób ją usuwa. Ma to swój minus – obieranie cukinii wpłynie na zmniejszenie ilości błonnika i innych składników odżywczych skoncentrowanych w skórce.
Z drugiej strony mamy przepisy, które piszą o pozostawieniu skórki na cukinii. Wszystko to ze względu na to, że jest bogata w składniki odżywcze. W dodatku, skórka czasem może nadać ciekawej tekstury i koloru wypiekom. Wizualnie wygląda to naprawdę wystrzałowo i oryginalnie.
Podsumowując, skórkę cukinii możesz, ale nie musisz obierać przed dodaniem jej do ciasta. Wystarczy, że zdecydujesz jaką teksturę ma mieć twój wypiek. Smacznego!