Tradycyjne leczo ma w Polsce rzeszę wielbicieli. Jednogarnkowe, łatwe w przygotowaniu danie jest wyśmienite i rozgrzewające. Wszystko dzięki przyprawom, które nadają mu szczególnego charakteru. Dowiedz się, które z nich będą najlepszym dodatkiem do leczo.
Jak doprawić leczo, by wydobyć z niego głęboki smak i aromat?
Do doprawienia tej potrawy możesz użyć jedynie soli i pieprzu, ale zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z dobrodziejstw przypraw. Oto kilka znakomicie trafnych propozycji.
Papryka w proszku
Papryka to baza węgierskiego leczo. Jej smak można dodatkowo uwypuklić poprzez dodanie sproszkowanej przyprawy. Doskonale sprawdzi się tu papryka wędzona o głębokim, dymnym aromacie, który dodatkowo podkreśli smak mięsa. Warto również dodać trochę papryki ostrej, np. pieprz cayenne lub chilli.
Cebula
Cebula jest jednym z podstawowych składników leczo. Dzięki jej pikanterii danie nabiera charakteru. Według tradycyjnej receptury cebulę należy podsmażyć na smalcu. Jednak jego zdrowszym zamiennikiem jest olej rzepakowy – na nim także możesz zeszklić cebulę.
Zioła suszone
Chyba nic, tak jak zioła nie podkręca mięsno-warzywnego smaku leczo. Do potrawy idealnie pasują zioła prowansalskie, czubrica (zawierająca cząber), mieszanka ziół bułgarskich czy kompozycja bazylii i oregano, które dobrze łączą się papryką i pomidorami.
Czosnek
Czosnek nadaje leczo wyrazistości. Aby doprawić nim potrawę, najlepiej pokrój kilka ząbków i lekko podsmaż je przed dodaniem.
Do gotowania dania warto wykorzystać także liście laurowe i ziele angielskie, które trzeba wyjąć przed podaniem. Sprawdzą się również czosnek niedźwiedzi, majeranek, estragon, tymianek czy majeranek. Tu jednak należy zachować rozwagę podczas doprawiania – te przyprawy są wyraziste, i gdy dodamy ich zbyt dużo, to zdominują smak leczo.