Czym jest czerwony pływ wypływający z mięsa? To nie krew!

REKLAMA

Kupiłeś mięso i wypływa z niego czerwony płyn? To nie krew! To mioglobina, czyli białko, które dostarcza tlen do mięśni zwierzęcia. Dlaczego jest czerwone?

Jak informuje redakcja Wprost, białko zmienia kolor na czerwony, gdy mięso jest krojone lub wystawiane na działanie powietrza. Podgrzanie białka nadaje mu ciemniejszy kolor.

REKLAMA

Cielęcina ma dużo jaśniejszy kolor niż stek z dorosłej krowy, bo mięśnie cielęcia nie były tak aktywne jak starszej krowy. Ciemniejsze mięso znajduje się te na nogach indyka, bo tam jest bardziej aktywna tkanka mięśniowa. Jaśniejsze jest za to na piersiach.

Świeżo pokrojony kawałek krowiego mięsa ma kolor purpurowy. Ale ekspozycja na tlen podczas pakowania nadaje mu wiśniowo-czerwony odcień. Po kilku dniach w sklepie cząsteczki mioglobiny naturalnie utleniają się, a mięso ostatecznie brązowieje. Wtedy może wyglądać mniej atrakcyjnie, ale nie jest mniej bezpieczne. Takie mięso trzeba ugotować od razu, ponieważ prawdopodobnie jest w sklepie już od trzech lub czterech dni.

REKLAMA

Podziel się: