Jedni uważają, że masło jest zdrowe, inni wręcz przeciwnie. Jeżeli chcesz zrezygnować z masła, warto znaleźć jego odpowiednik. Każdy z nich ma inne właściwości prozdrowotne.
Masło kakaowe – popularnie jest używane do produkcji czekolady. Pozytywnie wpływa na choroby układu krążenia. Nadaje się również do wypieków.
Masło Shea – warto wypróbować nierafinowaną wersję. Jest zdrowe i można je wykorzystywać w zasadzie do wszystkiego. Ma wiele składników odżywczych i świetnie działa na nasz organizm.
Pasta z awokado – można ją używać do smarowania kanapek, do jajek a nawet do koktajli. Ma dużo witamin z grupy K, E, C i B6.
Hummus – to zdrowa alternatywa masła, szczególnie polecana osobom z nadwagą. Można go przygotować z ciecierzycy, czosnku, sezamu i z innych ulubionych składników.
Masło orzechowe – jest zdrowe, ale w małych ilościach. Nie powinny go nadużywać osoby z otyłością. Może być zrobione z migdałów, orzechów laskowych lub nerkowca. Ma dużo witaminy E, żelazo, magnez, ale też sporo kalorii.