Wśród wielu pomysłów na deser pączki z pewnością zajmują wysokie miejsce. Są one nie tylko świetnym sposobem na urozmaicenie tłustego czwartku. Poniższy przepis na pączki z jabłkami spodoba się każdemu łasuchowi.
Składniki:
150 g jogurtu greckiego
jajko
łyżka cukru
jabłko
pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
150 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
Jogurt, jajko, skórkę z cytryny i cukier umieszczamy w misce i łączymy. Dodajemy starte na grubych oczkach jabłka i znowu mieszamy. Potem dosypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Łączymy, aż masa będzie gęsta.
W garnku rozgrzewamy olej, do którego następnie wkładamy uformowane kuleczki. Warto do tego celu użyć dwóch łyżeczek. Pączki smażymy z obu stron na rumiany kolor, po czym wyjmujemy na ręcznik papierowy. Na koniec prószymy cukrem pudrem.