Jedni lubią drewniane, inni plastikowe. Jaka jest między nimi różnica? Szefowie kuchni kilku większych restauracji na świecie wymienili wady i zalety każdej z nich. Niektóre są bardzo ciekawe!
Dla wygodnych poleca się używanie deski plastikowej. Można ją łatwo umyć, lub włożyć do zmywarki. Drewniana deska będzie zaś służyć dłużej, o ile nie będziesz jej wkładał do zmywarki! Niestety, jest nieco droższa, niż ta plastikowa.
Jak informuje redakcja Wprost, popularni kucharze, wolą drewniane deski. Dlaczego? Drewniane deski do krojenia służą dłużej, ponieważ są trwalsze niż ich plastikowe odpowiedniki. Gromadzą mniej bakterii niż plastik i mogą zostać naprawione. Niestety są cięższe, a po użyciu wymagają ręcznego mycia.
Plastikowe deski do krojenia są łatwe do mycia i stosunkowo niedrogie, a także łatwiejsze w utrzymaniu. Można je czyścić w zmywarce do naczyń. Plastikowe deski do krojenia prowadzą jednak do gromadzenia się bakterii, których nie można zmyć w zmywarce do naczyń. Z tego powodu trzeba je częściej wymieniać.
Decyzja należy do Ciebie!