Dlaczego jemy tak mało ryb?

Sprawę zbadała Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza. Prawda jest taka, że chcemy jeść więcej ryb, ale nas na to nie stać. Ryby są wciąż drogie i dla wielu niedostępne.

Jak informuje redakcja gazety.pl większość Polaków przynajmniej raz w tygodniu je ryby i owoce morza. To jednak za mało. Chcielibyśmy jeść ich więcej, ale niestety nie każdego na to stać. Sprawę zbadała Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza. Zleciła badania, mające na celu sprawdzenie preferencji konsumpcyjnych oraz zaobserwowanie zmian w zachowaniach konsumentów. Wzięło w nim udział 25 tys. respondentów z 25 krajów.

W Polsce 64 proc. Polaków spożywa ryby oraz owoce morza przynajmniej raz w tygodniu. To więcej niż Niemcy, ale nadal jesteśmy daleko za Francją i Włochami, a nawet Wielką Brytanią. W kategorii wiekowej 20-34 lata chęć jedzenia ryb deklaruje 76 proc. respondentów, a w przedziale 35-49 lat – aż 86 proc. Co w takim razie powstrzymuje nas przed częstszym spożywaniem ryb i owoców morza? Wspomniana wcześniej cena, ale także dostępność tych artykułów.

Komentarze

Nie przegap najciekawszych wiadomości! Obserwuj nas w Google News.