szara otoczka jajka
fot. screen Youtube / Chowhound

Często zdarza się, że jajko, które ugotujemy na twardo, ma szarą otoczkę dookoła żółtka i niezbyt przyjemnie pachnie. Dlaczego tak się dzieje? Jak gotować jajka, aby uchronić się przed taką kulinarną potyczką? Wszystko wyjaśniamy.

Z pozoru przygotowanie jajek jest rzeczą niezmiernie prostą, ale część osób wielokrotnie popełnia błędy. Do jednego z największych należy ugotowanie jajka z szarą obwódką otaczającą żółtko, które dodatkowo nieprzyjemnie pachnie.

Jak ugotować jajko bez szarej otoczki?

Przede wszystkim precyzyjnie odmierz czas gotowania i trzymaj się go. Charakterystyczny aromat i obwódka pojawiają się głównie wtedy, gdy czas gotowania zostanie przekroczony o kilka minut. Według znawców kulinariów punkt graniczny wynosi 10 minut – po upływie tego czasu możesz być niemal pewny, że szara obwódka pojawi się wokół żółtka. Dobrym pomysłem jest nastawienie minutnika – wtedy będziesz mieć gwarancję, że wszystko pójdzie po twojej myśli. Czas zawsze licz od momentu zagotowania wody, więc pamiętaj, aby wkładać do niej jajka o temperaturze pokojowej. Gdy raptownie wrzucisz chłodne jajka wprost z chłodziarki, to zmniejszy się temperatura wody i dojdzie do szoku termicznego, w wyniku czego skorupka najprawdopodobniej pęknie.

Szara otoczka – czym jest i dlaczego powstaje?

Jajka zawierają znaczne ilości związków żelaza i siarki. Drugi ze składników odpowiada m.in. za nieprzyjemny zapach, który jest szczególnie intensywny po zepsuciu jajka oraz po jego długotrwałym gotowaniu. Natomiast najwięcej żelaza zawiera samo żółtko. Gdy oba składniki wejdą ze sobą w reakcję, tworzy się znamienna obwódka, czemu towarzyszy niezbyt miły zapach. Takie jajka oczywiście są jadalne, ale nie dadzą zbyt wiele przyjemności w trakcie jedzenia.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę