Dlaczego w chlebie są duże dziury?
fot. Pexels

Wasz bochenek ma wewnątrz nieregularną strukturę? Chociaż nie jest ona niekorzystna dla zdrowia, wskazuje na pewne mankamenty w produkcji wypieku. Dowiedz się, skąd się biorą dziury w chlebie i jak zapobiec ich powstaniu w domowych wypiekach.

Dlaczego w chlebie są duże dziury?

Duże dziury mogą powstać w chlebie z kilku powodów. Większość z nich wiąże się z błędami w produkcji chleba, a połowa z nich często jest popełniana już w czasie przyrządzania ciasta. Gdy dodamy zbyt dużo cukru lub drożdży, możemy być prawie pewni, że w wypieku pojawią się duże, puste pęcherzyki. Ich obecność będzie konsekwencją nadmiernej aktywności drobnoustrojów.
Nieestetyczne otworki w chlebie tworzą się również wtedy, gdy proces pieczenia jest zbyt krótki albo odbywa się w zbyt wysokiej temperaturze. Niepoprawne warunki wypieku mogą zachwiać mechanizm wzrastania bochenka.

Także zła jakość użytej do zrobienia chleba mąki sprzyja tworzeniu się pustych pęcherzy. Jeśli jest w niej mało glutenu albo zmielono ją z ziaren zbóż, które już zaczęły kiełkować, to w chlebie najprawdopodobniej powstaną masowe przestrzenie.

Nieregularna struktura chleba – inne przyczyny

Na wygląd wnętrza wypieku ma wpływ także hydracja ciasta. Jest to stosunek ilości wody do mąki. Im hydratacja jest większa, tym większe dziury pojawią się w naszym bochenku. Wielu piekarzy uznaje otworki w chlebie za słabą stronę pieczywa. Warto więc przypilnować, aby poziom hydracji (wyrażony w procentach) nie był zbyt wysoki. Jeśli chodzi o chleb na zakwasie, wolne przestrzenie mogą być konsekwencją zbyt długiej fermentacji. Tego typu wypiek najlepiej przygotować z pomocą sprawdzonej receptury.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę