Przygotowywanie deserów i wypieków wpisało się już dawno w polską tradycją, którą praktykuje się niemal w każdym domu. Czasami bywa i tak, że w cieście pojawi się zakalec i cała praca pójdzie na marne, a rodzina lub znajomi muszą obejść się smakiem. Jeśli nie chcesz, aby zakalec pojawił się w twoim cieście, zapoznaj się z poniższymi poradami.
Mieszaj w dobrym kierunku
Zakalec, czyli niedopieczone ciasto, nierzadko przeistacza się w twardą i nieapetyczną masę. Może pojawić się z różnych przyczyn, a jedną z nich jest niewłaściwy kierunek mieszania ciasta. Gluten (białko zbóż), który jest źle wymieszany powoduje, że istnieje duże prawdopodobieństwo, że wyjdzie zakalec. Gluten ma formę nitek, które w trakcie mieszania ciasta tylko w jednym kierunku wydłużają się i tworzą bardziej złożoną sieć. Gdy ciasto jest mieszane w różne strony, wtedy włókna pękają, co sprawia, że ciasto lepiej wyrośnie, ale w jego wnętrzu szybko zrobi się zakalec w czasie pieczenia.
Temperatura
Bardzo istotna jest również temperatura składników. O ile nie mamy do czynienia z ciastem kruchym, to wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Zbyt duże różnice w temperaturze sprawią, że składniki nie połączą się w należyty sposób. Wtedy z łatwością może powstać zakalec.
Odmierzaj składniki
Piekąc, precyzyjnie odmierzaj poszczególne składniki. Wystarczy, że nie dodasz właściwej ilości drożdży albo sody oczyszczonej bądź przesadzisz z nimi, a cały Twój wysiłek pójdzie na marne. Lepiej nie dosypuj składników orientacyjnie, ponieważ nigdy nie masz kontroli nad tym, ile ich dodałeś.
Nie mieszaj składników zbyt długo
Jeżeli wszystko się połączyło i niewidoczne są grudki, najlepiej zakończ miksowanie i przejdź do kolejnego etapu przygotowywania ciast (wyrastania albo wypieku). Znaczenie ma też receptura. Jeśli stary przepis działa, to po co go zmieniać?