Długość gotowania parówek ma duże znaczenie. Zobacz dlaczego

   

Parówki jemy zazwyczaj na śniadanie, ale są też dobrą propozycją na podwieczorek. Są osoby, które jedzą je niemal codziennie. Warto uświadomić sobie, jak w odpowiedni sposób przyrządzać parówki. Przypuszcza się, że długotrwałe ich poddawanie obróbce termicznej może być rakotwórcze. Dotyczy to produktów z dodatkiem azotynu sodu.

Parówki warto przygotować w poprawny sposób

W sklepach możemy znaleźć różne rodzaje parówek. Szczególnym uznaniem cieszą się te drobiowe oraz wieprzowe. Okazuje się, że część z nich może mieć w swoim składzie związki, które w wyniku długiego gotowania, są niebezpieczne dla zdrowia. W składzie niektórych parówek występuje azotyn sodu. Gdy związek zostanie podgrzany do temperatury przekraczającej 150 st. C. wytwarza związki, mogą wywoływać nowotwory.

   

Biorąc pod uwagę powyższe informacje, pamiętajmy, aby parówek nie gotować zbyt długo. Dotyczy to także grillowania i pieczenia. Oczywiście chodzi tylko o wyroby, które zawierają azotyn sodu.

Jak należy gotować parówki?

Najpierw nastawmy wodę w garnku, a gdy będzie już bardzo gorąca, pozbawmy parówki folii i wrzućmy je do wody. Następnie zmniejszamy odrobinę płomień i gotujemy około 3 minuty.
Tyle czasu wystarczy, aby smakołyki były już gotowe. Warto na koniec dodać, że parówek nie należy wrzucać do wrzątku, ponieważ właśnie wtedy mogą uwolnić się niebezpieczne dla zdrowia substancje. Tymczasem bez przeszkód możemy się przed nimi ustrzec.

   

Podczas zakupu parówek, wpatrzmy się bliżej w ich skład umieszczony na etykiecie. Tylko wtedy przekonamy się co do ich jakości. Ta zwykła czynność pozwoli nam uniknąć zakupu parówek z azotynem sodu.

   

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę