Ręczniki kuchenne używamy do różnych celów. Zawsze są pod ręką i chyba każdy ma je na swojej liście zakupowej. To duże ułatwienie w codziennych porządkach. Ale niestety, okazuje się, że używamy ich zbyt często. W niektórych przypadkach, zdecydowanie nie powinniśmy ich używać. W jakich?
Ręczników papierowych powinniśmy używać z rozwagą. Redakcja gazeta.pl informuje, że na portalu Apartment Therapy, można dowiedzieć się, że jednorazowe ręczniki nie są zbyt ekologicznym rozwiązaniem. Dlaczego? Ich produkcja przyczynia się do zwiększonej emisji dwutlenku węgla do atmosfery. Dlatego warto zastanowić się, czy nie używamy ich zbyt dużo i zbyt często.
Czego nie powinno robić się ręcznikami kuchennymi? Ich struktura wydaje się być miękka, ale tak nie jest. Dlatego nie wolno nimi wycierać monitorów, telewizorów, tabletów. Może to skutkować porysowaniem powierzchni. Z tego samego powodu nie powinno się nimi też czyścić szyb, luster, a przede wszystkim okularów czy aparatów.
Ponadto nie warto stosować ich na chropowatych powierzchniach. Dlaczego? Bo włókna ręcznika wnikają w te przestrzenie. Nie wolno też wyrzucać ręczników kuchennych do toalety. Materiał, z którego są wykonane, jest znacznie trwalszy niż papier toaletowy. W kontakcie z wodą nie rozpada się, co prowadzi do zapchania toalety.