Spraw, by jajecznica smakowała dużo lepiej, niż zwykle. Jeden składnik odmieni ją o 180 stopni. Puszysta, delikatna i smakowita jajecznica to prawdziwy hit na śniadanie, który przypadnie do gustu twoim domownikom. Jaki tajemniczy składnik dodać na patelnię? Za chwilę się dowiesz.
Do przepisu na tradycyjną jajecznicę chętnie wracamy i chyba właśnie ją kochamy najbardziej. Nie potrzebuje wielu dodatków, a i tak wyśmienicie smakuje. Jednak niektóre składniki wyjątkowo dobrze komponują się z tą potrawą, chociażby cebula, grzyby, pomidory czy boczek. Dzisiejsza wersja jajecznicy nie potrzebuje urozmaiceń, by skraść twoje podniebienie. Tym razem zamiast dodatków smakowych, zajmiemy się konsystencją potrawy. Będzie pulchna, kremowa i aksamitna. Krótko mówiąc, perfekcyjna. O wszystko zadba sok z cytryny.
Jak smażyć jajecznicę, to tylko w ten sposób
Do jajek na patelni wlej odrobinę soku z cytryny. Pamiętaj, że kwas spowalnia proces ścinania się masy. Jajecznica nie traci pożądanej wilgoci i zyskuje puszystą teksturę. Cytryna nie sprawia, że jajecznica jest kwaśna w smaku. Jej praktycznie wcale nie czuć w potrawie, za to efekt idealnej struktury i delikatności nie umknie niczyjej uwadze.
Przepis na delikatną i puszystą jajecznicę
Składniki:
3 jajka
mała porcja masła
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Masło rozgrzewamy na patelni, a w międzyczasie do małego naczynia wbijamy jajka i roztrzepujemy je np. widelcem. Wlewamy je na patelnię wraz z sokiem z cytryny i zaczynamy powoli i lekko mieszać. Sok sprawi, że jajka zetną się nieco później.
Jajecznicę po usmażeniu wykładamy na talerz. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem. Możemy posypać ją szczypiorkiem.