Spraw, by jajecznica smakowała dużo lepiej, niż zwykle. Jeden składnik odmieni ją o 180 stopni. Puszysta, delikatna i smakowita jajecznica to prawdziwy hit na śniadanie, który przypadnie do gustu twoim domownikom. Jaki tajemniczy składnik dodać na patelnię? Za chwilę się dowiesz.
REKLAMA
Do przepisu na tradycyjną jajecznicę chętnie wracamy i chyba właśnie ją kochamy najbardziej. Nie potrzebuje wielu dodatków, a i tak wyśmienicie smakuje. Jednak niektóre składniki wyjątkowo dobrze komponują się z tą potrawą, chociażby cebula, grzyby, pomidory czy boczek. Dzisiejsza wersja jajecznicy nie potrzebuje urozmaiceń, by skraść twoje podniebienie. Tym razem zamiast dodatków smakowych, zajmiemy się konsystencją potrawy. Będzie pulchna, kremowa i aksamitna. Krótko mówiąc, perfekcyjna. O wszystko zadba sok z cytryny.
Jak smażyć jajecznicę, to tylko w ten sposób
Do jajek na patelni wlej odrobinę soku z cytryny. Pamiętaj, że kwas spowalnia proces ścinania się masy. Jajecznica nie traci pożądanej wilgoci i zyskuje puszystą teksturę. Cytryna nie sprawia, że jajecznica jest kwaśna w smaku. Jej praktycznie wcale nie czuć w potrawie, za to efekt idealnej struktury i delikatności nie umknie niczyjej uwadze.
REKLAMA
Przepis na delikatną i puszystą jajecznicę
Składniki:
3 jajka
mała porcja masła
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Masło rozgrzewamy na patelni, a w międzyczasie do małego naczynia wbijamy jajka i roztrzepujemy je np. widelcem. Wlewamy je na patelnię wraz z sokiem z cytryny i zaczynamy powoli i lekko mieszać. Sok sprawi, że jajka zetną się nieco później.
Jajecznicę po usmażeniu wykładamy na talerz. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem. Możemy posypać ją szczypiorkiem.
REKLAMA