Dodaj ten składnik, a biszkopt wyjdzie nieziemsko puszysty

puszysty biszkopt 
Flickr.com | Marco Verch Professional Photographer | Licence CC BY 2.0

Biszkopt to błyskawiczny i prosty w wykonaniu wypiek. Jednak często po upieczeniu opada i w efekcie nie jest tak puszysty jak byśmy chcieli. Od dziś to już przeszłość, bo wystarczy dodać jeden znany każdemu składnik. Sprawdź i poznaj przepis na najbardziej mięciutki biszkopt.

REKLAMA

Biszkopt najczęściej pieczemy aby przełożyć go kremem, nasączyć syropem i ewentualnie dodać owoce. Żeby wyszedł idealny w smaku i był lekki jak piórko ważne jest, by mieć przepis z odpowiednimi proporcjami. Wiele osób dodaje proszek do pieczenia z myślą, że wtedy nie opadnie. Jednak nie można z nim przesadzić, w innym wypadku może zmienić delikatnie smak. Wtedy podczas jedzenia możemy odczuwać „pieczenie”.

Najlepszy przepis na puszysty biszkopt

puszysty biszkopt 
Flickr.com | Marco Verch Professional Photographer | Licence CC BY 2.0

Jest jednak sposób na to, żeby puszysty biszkopt był perfekcyjny w smaku. Wystarczy dodać ocet, dzięki niemu nie tylko będzie puszysty, ale także nie będzie mieć posmaku jajek.

Składniki:

» 6 jajek
» 200g cukru
» 150 g mąki tortowej
» 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
» 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
» 1 łyżka octu
» 2 łyżki wody
» szczypta soli

REKLAMA

Przygotowanie:

Jajka oddziel od białek. Mąkę wsyp do miski i dodaj proszek do pieczenia, następnie wymieszaj. Do miski z białkami dodaj szczyptę soli i zacznij miksować do czasu, aż powstanie sztywna piana. W połowie miksowania dodaj do białek łyżkę octu. Dodaj żółtka oraz wodę, a potem miksuj na najniższych obrotach. Wyłącz mikser i wsypuj stopniowo mąkę, mieszaj delikatnie drewnianą łyżką.

REKLAMA

Piekarnik nagrzej do 180 stopni, a blaszkę o wymiarach 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej biszkopt i piecz przez 30 minut do suchego patyczka. Gdy się upiecze, nie otwieraj piekarnika przez 15-20 minut, wtedy biszkopt nie opadnie.

Podziel się: