chrzan
fot. screen Youtube / The Vegan Corner

Wielkanoc oraz świąteczne menu kojarzy się z kilkoma szczególnymi produktami. Jednym z nich jest niewątpliwie chrzan, który można podawać np. do rozmaitych wędlin czy pieczonych mięs. Doskonale podkreśla on także smak sosów i żurku. Aby ten dodatek nie ściemniał i zawsze prezentował się apetycznie, warto zastosować pewien prosty trik. Sprawdź, na czym polega.

Co zrobić, aby tarty chrzan nie ściemniał?

Tarty chrzan dosyć szybko ciemnieje. Dzieje się tak z powodu reakcji zachodzącej między obecnymi w nim substancjami a tlenem. Jeśli chcesz temu zapobiec, dodaj do niego kilka łyżek octu jabłkowego albo soku z cytryny i wymieszaj. Najlepiej wlej wybrany składnik na dno naczynia, do którego ścierasz chrzan. Kwaśny produkt wstrzyma utlenianie się składników zawartych w korzeniu. Doskonałym pomysłem jest również połączenie chrzanu z kwaśną śmietaną. Ona także ochroni starty produkt przed ciemnieniem, rozjaśni go oraz sprawi, że będzie łagodniejszy w smaku.

Na co jeszcze zwrócić uwagę podczas przyrządzania chrzanu?

Korzenie chrzanu, które zamierzasz zetrzeć, muszą być jędrne. Jeśli takie nie są, wtedy na godzinę przed tarciem możesz umieścić je w naczyniu z chłodną wodą, bądź w zamrażalniku. W ten sposób nie będą tak bardzo raziły twoich oczu. Zanim przystąpisz do tarcia, korzenie najpierw starannie wyszoruj, a potem cienko obierz, umyj i osusz. W trakcie obierania usuń widoczne plamki. Jeśli chcesz uniknąć uronienia łez, chrzan najlepiej ścieraj przy uchylonym oknie lub na zewnątrz. Używaj do tego tarki o bardzo drobnych oczkach, wtedy otrzymasz gładszy produkt, a poza tym wydostanie się z niego więcej aromatu.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę