Naleśniki to uniwersalne danie, które przygotować możemy na różne sposoby. Okazuje się, że ważną rolę w ich przyrządzeniu odgrywa cukier. Niestety wiele osób często go pomija, szczególnie gdy przysmak ma być podany w wersji wytrawnej. Sprawdź, dlaczego warto dodać cukier do ciasta naleśnikowego.
Naleśniki na słodko zamiast niezdrowych deserów
Jeśli potrawy mają w składzie cukier, to wcale nie musimy zakładać, że są niezdrowe. Gdy do ciasta naleśnikowego dodamy tylko jedną łyżkę cukru, to w jednym placku naprawdę nie będzie go zbyt dużo. Naleśniki usmażone tylko na oleju, pozostaną także lekkie. Co więcej, jeśli nawet pominiemy nabiał, to i tak wyjdą delikatne. Dodanie tłuszczu bezpośrednio do masy naleśnikowej również jest niezłym pomysłem. Składnik ten sprawi, że będzie ona bardziej elastyczna, a my usmażymy naprawdę cienkie placuszki. Ale jaki efekt przyniesie dodanie do naleśników odrobiny cukru?
Trochę cukru dla apetycznego koloru
Często, gdy przyrządzamy naleśniki na słodko, do ciasta wsypujemy trochę cukru, ale obawiamy się tego dodatku, gdy podajemy placuszki w wersji wytrawnej. Szkoda, ponieważ ten produkt sprawia, że ciasto nabiera pięknej złocistej barwy.
Przy warzywnych kombinacjach słodkie ciasto raczej nie jest oczekiwane, ale gdy cukru wsypiemy niewielką ilość – np. pół łyżeczki – także spełni swoje zadanie, natomiast solą i pozostałymi przyprawami będziemy mogli tak ukierunkować smak, że słodki składnik nie będzie przeważał. W przypadku deserowych naleśników większa porcja słodyczy sprawi, że placuszki po usmażeniu będą niebywale chrupiące. Ich aksamitny karmelowy posmak fantastycznie ujednolici się np. z konfiturą owocową lub serkiem waniliowym.