Z reguły większość z nas smaży placki ziemniaczane z dodatkiem cebuli. Jednak mamy dobrą wiadomość dla tych, którzy za nią nie przepadają. Można z powodzeniem zastąpić ją innym warzywem. Dodając do masy ziemniaczanej pora, placki nabiorą lekko pikantnego smaku i będą wyglądać apetyczniej.
Przyrządzając placki ziemniaczane, najpierw ścieramy ziemniaki na tarce, a potem wzbogacamy je o jajka, trochę mąki i przyprawy. Przeważnie dodajemy także rozdrobnioną cebulę, aby zaostrzyć nieco smak potrawy. Okazuje się jednak, że zamiast tego warzywa można użyć pora. Dzięki niemu placki będą miały głębszy smak, dodatkowo por wpłynie korzystnie na ich strukturę oraz wygląd.
Placki ziemniaczane z porem – przepis
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 jajko
1 nieduży por
sól, pieprz
3-4 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki sosu sojowego
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Obieramy ziemniaki, płuczemy i ścieramy na małych oczkach tarki. Umieszczamy je na sicie, które zawieszamy nad naczyniem, pozostawiamy na parę minut, aby odsączyć nadmiar płynu.
Por oczyszczamy z zewnętrznych liści, przekrawamy go wzdłuż na pół, starannie płuczemy pod bieżącą, chłodną wodą. Odsączamy, drobno siekamy. Por dorzucamy do odsączonych kartofli. Płyn zebrany w naczyniu delikatnie zlewamy znad osadu, a osad przekładamy do startych ziemniaków. Dodajemy do nich także mąkę pszenną, sos sojowy oraz jajko.
Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy sporą ilością pieprzu i soli. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką umieszczamy porcje przygotowanej masy, lekko je rozpłaszczamy. Smażymy placki, aż staną się złociste z każdej strony. Zdejmujemy je z patelni, wykładamy na papierowe ręczniki, aby usunąć nadmiar oleju. Podajemy np. ze śmietaną i cukrem.