Dodaj to do pierników, a odwdzięczą się smakiem i puszystością. Warto wykorzystać ten trik, twoi bliscy będą zachwyceni.
Święta Bożego Narodzenia nadchodzą wielkimi krokami. Większość z nas przygotowuje dekoracje w swoich wnętrzach oraz myślimy o potrawach, które zachwycą bliskich smakiem. Pierniczki kojarzą się ze świętami każdemu – ich charakterystyczny zapach i smak nadaje niezwykłego klimatu. Jednak mało kto wie, że jest pewien składnik, który nada im lekkości i jeszcze lepszego smaku. Sprawdź, a nie pożałujesz!
Dodaj to do pierników – wyjdą przepyszne i mięciutkie
Aby pierniczki wyszły smaczne, mięciutkie i lekkie wystarczy dodać do przepisu pół łyżeczki sody oczyszczonej. W połączeniu z proszkiem do pieczenia stworzą przepuszyste pierniki, które są gotowe od razu po upieczeniu. Nie trzeba czekać aż zmiękną, dlatego ten przepis przyda się każdemu kto lubi ekspresowe i smaczne wypieki. Poznaj przepis.
Składniki:
» 500 g mąki pszennej
» 180 g cukru
» 150 g śmietany 18%
» 2 jajka
» 30 g kakao ciemnego
» 80 g oleju/masła
» 3 łyżeczki przyprawy do piernika
» 3 łyżki miodu
» pół łyżeczki proszku do pieczenia
» pół łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Do miski wsyp cukier i dodaj jajka, następnie zmiksuj przez chwilę. Wlej olej, miód, śmietanę i wymieszaj szpatułką do połączenia się składników. Dodaj proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, a potem wsyp przyprawę do piernika i mąkę przesianą przez sitko.
Wyrób ciasto i owiń je folią, następnie włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyłóż je na blat i lekko rozwałkuj, a potem wykrawaj kształty pierników z ciasta. Układaj na blaszce, następnie piecz pierniki przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu możesz udekorować je gdy przeschną.
I gotowe, smacznego!