
Czasami zastanawiamy się, z jakim warzywnym dodatkiem połączyć rybę lub kotlety schabowe. Ostateczna decyzja z reguły zależy od tego, co mamy w domu. Bo jeśli lodówka świeci pustkami, a w zasięgu wzroku są tylko podstawowe warzywa, natomiast w tej chwili wizyta w sklepie nie wchodzi w grę, to trzeba się ratować tym, co jest w zasięgu wzroku. Z marchewki i kilku innych dodatków powstanie mega pyszna sałatka do obiadu. Zanim głodni domownicy zbiegną się do kuchni, ona będzie już gotowa.
Idealny obiad bez pysznej surówki? Trudno go sobie wyobrazić. Surówka jest jak wisienka na torcie i powinno znaleźć się dla niej sporo miejsca na talerzu. Przepisów na ten witaminowy dodatek jest w internecie i książkach kucharskich bez liku, ale upolować coś niesamowitego i jednocześnie prostego, jest trudno. Ale nie musisz niczego szukać. Surówka z marchewki z tego przepisu zachwyca smakiem.
Przepis na surówkę z marchewki
Składniki:
» 4 marchewki,
» sok z 1/2 cytryny,
» 2 łyżki oliwy z oliwek,
» 1/2 pęczka szczypiorku,
» 1/2 pęczka natki pietruszki,
» 1 łyżeczka musztardy Dijon,
» 1 łyżeczka miodu,
» pieprz, sól.
Wykonanie:
Marchewkę obieramy, ścieramy tarce i umieszczamy w naczyniu. Wrzucamy pokrojoną pietruszkę i szczypiorek. Dodajemy miód, musztardę, oliwę i przyprawy do smaku. Mieszamy i podajemy. Aby surówka była smaczniejsza, warto ją schować do lodówki na 2 godziny – po tym czasie składniki przegryzą się ze sobą.
Jakie dodatki do surówki z marchewki? Kilka propozycji
⭒ pomarańcze
⭒ jabłka
⭒ ananas
⭒ brzoskwinia
⭒ bakalie
⭒ tarty korzeń chrzanu
⭒ starty imbir
⭒ prażone pestki dyni lub słonecznika
Czytaj też: Biorę porzeczki i prędko robię ciasto z kruszonką. Obowiązkowe na lato