Dodaję do jajecznicy, każdemu smakuje. 1 łyżka i jest cudnie kremowa

kremowa jajecznica
fot. screen Youtube / Mashed

Koniec z suchą jajecznicą! Od dziś przyrządzając ją na śniadanie, nie zapomnij dodać do niej 1 składnika z lodówki. Różnicę poczujesz już po pierwszym kęsie – tekstura i smak kultowej potrawy będą idealne, a ty nie będziesz chciał słyszeć o innej wersji. Prosty trik na kremową jajecznicę powinni poznać jej wszyscy wielbiciele, a także osoby, które od czasu do czasu raczą się nią o poranku. Swoim bliskim też możesz usmażyć taką wyjątkowo kremową i delikatną w smaku jajecznicę. Z pewnością poproszą o dokładkę.

REKLAMA

Dodaj śmietanę do jajecznicy, a będzie bardzo kremowa

Udana jajecznica wyjdzie tylko z kwaśną i gęstą śmietaną. Aczkolwiek niektórzy preferują jajeczne danie z kremówką. Do wyboru masz zatem dwie opcje i tylko od ciebie zależy, na którą się zdecydujesz. Możesz raz skusić się na jedną wersję, a raz – na drugą, a potem ocenić, która lepiej ci smakuje. Pamiętaj, tylko aby wlać na patelnię chłodną śmietanę. I nie przesadzaj z jej ilością, bo potrawa się nie uda. Na każde 2 jajka przeznaczasz 1 łyżkę mlecznego produktu.

Jeszcze jedna materia dotyczy czasu smażenia, a ten powinien zostać nieco wydłużony. Jajecznicę ze śmietaną trzymaj na ogniu trochę dłużej niż zwykle.

Przepis na jajecznicę z dodatkiem śmietany

Składniki:
1 łyżka śmietany
2 jajka
pieprz i sól do smaku
masło

REKLAMA

Sposób wykonania:
Zacznij od wybicia jajek do naczynia i szybkiego wymieszana ich ze śmietaną i przyprawami. Powstałą mieszankę wylej na porządnie rozgrzaną patelnię z niewielką ilością masła i smaż na średnim gazie. Nieustannie pilnuj i mieszaj jajecznicę szpatułką. Gdy dobrze się zetnie, wyłóż ją na talerz i posyp pokrojonym szczypiorkiem. Podawaj z pieczywem. Smacznego.

Podziel się: