REKLAMA
ShareInfo.plPoradyDokarmiam tym paprykę. Plonów mam tyle, że muszę rozdawać

Dokarmiam tym paprykę. Plonów mam tyle, że muszę rozdawać

papryka
fot. screen Youtube / The Ripe Tomato Farms

Papryka to obok pomidorów jedno z najczęściej hodowanych przez Polaków warzyw. Aby cieszyć się udanymi plonami, wcale nie trzeba stawać na głowie, wystarczy znać kilka rzetelnych trików, a roślina obrodzi jak nigdy wcześniej. Zobacz, czym dokarmiać młode rośliny.

REKLAMA

Uprawa papryki nie powinna nikomu przysporzyć problemu

Krzaczki papryki należy sadzić w odpowiednim miejscu. Stanowisko zacienione się nie nadaje, tylko w pełnym słońcu roślina rozkwitnie, natomiast sadzonki warto uprawiać w tunelu lub szklarni. Warto dobrać im odpowiednie towarzystwo. To również patent na uzyskanie większej ilości zbiorów. Papryka będzie lepiej owocować, gdy w jej pobliżu zasadzisz warzywa cebulowe, np. cebulę i czosnek.

Pamiętaj, że młode roślinki nie zawsze przyjmą się w gruncie. Poza tym niektóre okazy mogą słabiej się rozwijać. Na to też istnieje metoda. Wystarczy paprykę systematycznie dokarmiać nawozami zasobnymi w substancje pokarmowe. Dostanie solidny zastrzyk energii i będzie lepiej prosperować w glebie. A za jakiś czas zaowocuje na bogato.

Jaką odżywkę podawać krzaczkom papryki?

Dobrej odżywki nie musisz szukać w centrum ogrodniczym. Możesz zrobić ją własnoręcznie w domowym zaciszu ze składnika, który pewnie masz w kuchni lub spiżarni. Chodzi o cebulę. Papryka szczególnie ją uwielbia i jak wspomniano wcześniej, możesz posadzić ją nieopodal krzaczków na gruncie. Możesz również cebule obrać, a łuski wrzucić do garnka z litrem wody i gotować przez parę minut. Uzyskasz aromatyczny wywar, który musisz potem przecedzić. Wsyp do niego jeszcze 4 łyżki popiołu drzewnego (możesz go pozyskać z grilla, po spaleniu drewna), zamieszaj i nawóz gotowy. Używaj go do papryki już w momencie szykowania rozsady, stosuj co 2 tygodnie.

REKLAMA

Czytaj też: Wylej pod rabarbar. Urośnie taki, że nie nadążysz go przerabiać

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA