Wydaje Ci się, że alkoholu nie powinno się rozcieńczać? Okazuje się, że dolanie wody do whisky poprawia jej smak! Wodę można zastąpić kostkami lodu, efekt będzie jeszcze lepszy.
Zazwyczaj rozcieńczony alkohol kojarzy się z tanimi barami. Tam zdarza się, że piwo lub drinki są mieszane z wodą, aby… zaoszczędzić. Okazuje się jednak, że niektóre alkohole wręcz powinny być mieszane z wodą, aby polepszyć ich smak. Przykładem jest whisky.
W wypadku whisky rozcieńczanie nie jest złym pomysłem. Whisky to alkohol, który nie każdemu smakuje i nie każdemu podoba się kultura jego spożywania. To wyjątkowy i szlachetny alkohol, który trzeba umieć pić. Dodanie do whisky odrobiny wody poprawia jej smak. Wody nie może być zbyt dużo. Powinna to być być niewielka ilość, która nie rozwodni trunku.
Jak informuje redakcja gazeta.pl woda może „więzić” złe smaki. Estry kwasów tłuszczowych zawarte w whisky wchodzą w dynamiczną reakcję z wodą (jeden ich koniec odpycha molekuły wodne, a drugi przyciąga je) i w ten sposób „więzi” nieprzyjemne smaki i zapachy.
Według innej teorii woda może wyostrzać smak whisky. Za wyrazisty, dymny smak whisky odpowiada związek chemiczny zwany gwajakolem. Po dolaniu wody zwiększa się jego ilość, przez co smak staje się bardziej intensywny.