domowa nutella ze śliwek
fot. screen Youtube / Sugarlady

Wielbiciele łakoci bardzo często mają wyrzuty sumienia, że jedzą zbyt dużo niezdrowych słodyczy. I tu z pomocą przychodzi nasza receptura na smakowitą nutellę ze śliwek. Choć nutella, to jednak z owoców, a przecież owoce to samo zdrowie. Tak jest, tym wyśmienitym kremem możecie zajadać się bez wyrzutów sumienia.

Klasyczna nutella to krem czekoladowo-orzechowy lub czekoladowy. Można dodać go do ciasta, gofrów, naleśników lub pieczywa. Jest na tyle pyszny, że ciężko poprzestać na jednej porcji. A niestety zawiera mnóstwo kalorii.

Bazą naszej domowej nutelli są rozgotowane śliwki, do których dodaje się kakao i cukier, a dla pogłębienia smaku – trochę czekolady. W porównaniu ze standardową nutellą ta śliwkowa obfituje w cenne substancje z owoców i nie jest tak kaloryczna. Posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Domowa nutella ze śliwek – przepis

Składniki:
2-3 łyżki ciemnego kakao
1 kg śliwek węgierek
pół tabliczki gorzkiej czekolady
ok. 300 g cukru
1 cukier wanilinowy

Sposób przygotowania:
Myjemy śliwki, przekrawamy je na pół i usuwamy pestki. Przekładamy je do garnka, łączymy z cukrem i gotujemy do chwili, aż owoce całkowicie się rozgotują, a woda odparuje. Pamiętajmy, aby gęstą masę śliwkową dość często mieszać – wtedy się nie przypali. Wsypujemy do niej kakao i cukier wanilinowy. Mieszamy i gotujemy ok. 10 minut, co pewien czas mieszamy. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do momentu, aż całkowicie się roztopi. Gorącą masą przekładamy do małych wyparzonych słoiczków, starannie wycieramy ich brzegi, nakładamy pokrywki i zakręcamy. Ustawiamy słoiki na ręczniku pokrywkami do dołu i pozostawiamy je w tej pozycji do ostudzenia.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna