Od dłuższego czasu masło orzechowe stanowi znakomity dodatek do wielu potraw na słodko czy kanapek. Okazuje się, że przygotowanie jego domowej wersji jest bardzo łatwe i poradzą sobie z tym nawet najmniej doświadczeni.
Na sklepowych półkach można znaleźć sporo wersji tego masła. Najlepiej jest jednak przygotowywać je samemu – mamy wtedy pewność co do jego skład i jakości. Poniższy przepis udowadnia, że nie jest to trudną sztuką.
Składniki:
0,5 kg orzeszków ziemnych
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka oleju
0,5 laski wanilii
Sposób przygotowania:
Orzechy prażymy na patelni i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy do nich cynamon, syrop klonowy, olej i laskę wanilii. Całość ponownie miksujemy, aż wszystkie składniki idealnie się ze sobą połączą.
Na tym etap przygotowywania jest zakończony. Gotowe masło przekładamy do słoika i umieszczamy w lodówce.