Domowy chleb z orzechami i żurawiną. Pyszny i zdrowy wypiek

Fot. Pixabay.com

Możliwość upieczenia chleba we własnej kuchni jest atrakcyjnym sposobem na zapewnienie sobie pysznego wypieku. Poniższy przepis to ciekawa propozycja dla wszystkich miłośników pieczywa.

REKLAMA

Chleb jest nieodłącznym elementem wielu posiłków w naszych domach. Najczęściej używany jest do różnego rodzaju kanapek. Przygotowując go według poniższego przepisu, zyskujemy niezwykle ciekawą opcję.

Składniki:

REKLAMA

20 g świeżych drożdży lub 2 paczki drożdży suchych
1 łyżeczka cukru
400 g mąki pszennej, chlebowej
1 łyżeczka soli
100 g orzechów włoskich
100 g suszonej żurawiny
350 g wody

Sposób przygotowania:

REKLAMA

Drożdże rozpuszczamy w 3 łyżkach letniej wody z dodatkiem cukru i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy sól, rozczyn z drożdży, posiekane orzechy i żurawinę. Wszystko mieszamy drewnianą łyżkę. Później dolewamy letnią wodę i ponownie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie ciasto mieszamy łyżką aby opadło, a żaroodporny garnek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni.

Gdy naczynie będzie gorące, przekładamy do niego ciasto z miski. Z powrotem wkładamy do piekarnika, przykrywamy pokrywą i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Po wyjęciu garnka z piekarnika wyjmujemy chleb aby ostygł.

Podziel się: