Domowy przepis na salsę do nachosów i chipsów

Fot. Pixabay.com

Towarzyskie spotkanie czy domowa impreza to idealne miejsca na zaserwowanie gościom chipsów lub nachosów. Dodając do tego własnoręcznie zrobioną salsę, zadowolenie gości jest murowane!

REKLAMA

Salsa do chipsów i nachosów, czyli specjalny sos sprawia, że każda przekąska smakuje znacznie lepiej. Co najlepsze, bez żadnego problemu można go przygotować samodzielnie!

Składniki:

REKLAMA

750-775 g pomidorów (po oczyszczeniu 700-725 g)
500 g żółtych papryk (400 g po oczyszczeniu)
100 g czarnych oliwek bez pestek
1 łyżka oliwy
100 ml białego octu balsamicznego
sól
świeżo zmielony pieprz czarny

Sposób przygotowania:

REKLAMA

Usuwamy gniazda nasienne z papryki i kroimy w drobną kostkę, aby uzyskać 400 g. Z pomidorami robimy to samo, aby uzyskać 700 g. Oliwki kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę, po czym podsmażamy pokrojone produkty i dodajemy ocet. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Podziel się: