Fot. Pixabay.com

Towarzyskie spotkanie czy domowa impreza to idealne miejsca na zaserwowanie gościom chipsów lub nachosów. Dodając do tego własnoręcznie zrobioną salsę, zadowolenie gości jest murowane!

Salsa do chipsów i nachosów, czyli specjalny sos sprawia, że każda przekąska smakuje znacznie lepiej. Co najlepsze, bez żadnego problemu można go przygotować samodzielnie!

Składniki:

750-775 g pomidorów (po oczyszczeniu 700-725 g)
500 g żółtych papryk (400 g po oczyszczeniu)
100 g czarnych oliwek bez pestek
1 łyżka oliwy
100 ml białego octu balsamicznego
sól
świeżo zmielony pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Usuwamy gniazda nasienne z papryki i kroimy w drobną kostkę, aby uzyskać 400 g. Z pomidorami robimy to samo, aby uzyskać 700 g. Oliwki kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę, po czym podsmażamy pokrojone produkty i dodajemy ocet. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Cezary K.

Redaktor strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Wiadomości, Kulinaria