Dwa przepisy na lekką zupę owocową. Idealny pomysł na letni obiad

zupa owocowa
fot. Pexels

Jeśli nie masz pomysłu na apetyczne pierwsze danie postaw na zupę owocową z dodatkiem makaronu. Taka potrawa jest nie tylko pożywna, ale także świetnie smakuje.

   

Lato to czas, w którym nie brakuje owoców. W sklepach czy na straganach mamy ich pod dostatkiem. Dziś prezentujemy dwie fantastyczne receptury na zupy z owoców sezonowych – pyszną zupę z wiśni oraz smakowitą zupę jagodową.

Zupa z wiśni – przepis

Składniki:
2 l wody
0,5 kg wiśni
słodka śmietana 18%
makaron
cukier
woda i mąka pszenna (proporcje: ¾ i 3 łyżki)

   

Sposób przygotowania:
Wiśnie umyj, wydryluj i przełóż do garnka. Zalej je wodą, wsyp do nich cukier i gotuj 20 minut. Dodatkową wodę połącz z mąką, wlej ją do owoców i zacznij dynamicznie mieszać. Gdy zawartość w garnku się zagotuje, zdejmij naczynie z palnika. Zapraw potrawę śmietaną i dodaj ugotowany makaron.

Zupa owocowa z jagód – przepis

Składniki:
1 l wody
200 ml śmietany kremówki i ok. 100 ml do ziemniaków
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
300 g jagód
mięta
1 kg młodych ziemniaków
2 łyżeczki soli

   

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Umyj jagody, wlej do nich wodę, posłodź cukrem, a na końcu zacznij gotować zupę. Połącz mąkę ziemniaczaną z połową szklanki wody, potem dodaj cukier i gotuj. Gdy zupa się zagotuje, wlej trochę bulionu na talerz i wymieszaj ze śmietaną. Do miękkich ziemniaków dodaj śmietanę. Na talerzu umieść porcję ziemniaków, zalej je zupą i ozdób listkami mięty.

Udostępnij:
   

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę