Jeśli niezbyt pewnie czujesz się w kuchni, ciasta bez pieczenia będą dla ciebie idealnym rozwiązaniem. Dzisiaj przygotowaliśmy przepis na popisowe ciasto „Jajko sadzone”, które prezentuje się bardzo okazale i misternie wpisuje się w wielkanocny klimat. Sprawdź, jak je przygotować w najłatwiejszy sposób.
Do zrobienia tego ciasta bez pieczenia potrzebujesz tylko kilku prostych składników, a sam sposób wykonania nie jest zbyt skomplikowany. „Jajko sadzone” to także przepis, który nie jest czasochłonny ani kosztowny, a efekt jest imponujący. Z powodu swojego wyglądu, który odzwierciedla właśnie sadzone jajka, wzorowo dopełnia wielkanocną oprawę i pozostałe świąteczne dania. Każda osoba, która spojrzy na taki przysmak, będzie zachwycona.
Ciasto bez pieczenia „Jajko sadzone” – przepis
Składniki:
1 kg sera twarogowego
200 g biszkoptów długich
400 g moreli
300 ml śmietany 30%
2 paczki przezroczystej galaretki
1 cytryna
2 paczki galaretki cytrynowej
1 l gorącej wody
3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Wykładamy formę folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Umieszczamy na dnie warstwę biszkoptów i delikatnie nasączamy je mieszanką wody i cytryny. Galaretki cytrynowe zalewamy 500 ml wrzątku, mieszamy. Ser twarogowy przekładamy do naczynia wraz z ostudzoną galaretką i cukrem pudrem. Miksujemy składniki, aż uzyskamy gładką masę. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno i ubitą pianę łączymy ostrożnie z masą serową. Nasączone ciasteczka w formie zalewamy kremem śmietanowo-serowym, wyrównujemy go z wierzchu i wkładamy do chłodziarki, aby całkowicie stężał. Przezroczyste galaretki zalewamy 500 ml wrzącej wody, mieszamy i studzimy. Na wierzchu deseru układamy połówki moreli, a po chwili zalewamy je galaretką. Wstawiamy ciasto do lodówki, aby całość stężała. Smacznego.