REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaEleganckie ciasto Otello. Domownicy zwariują na jego punkcie

Eleganckie ciasto Otello. Domownicy zwariują na jego punkcie

ciasto Otello
fot. screen Youtube / @ChefLilaDz

Otello to specjał, którym będzie się zajadać każdy pasjonat domowych słodkości. Jest kremowy dzięki masie budyniowo-krówkowej i jednocześnie chrupiący od ciasta filo. Tak to właśnie ono jest podstawą deseru. Jego wierzch oblejesz polewą z kawałkami orzechów. Już po spróbowaniu pierwszego kawałka poczujesz raj w ustach. Gorąco polecamy przepis na eleganckie ciasto Otello.

REKLAMA

Otello osłodzi jesienną codzienność

Ten wytworny, ale zarazem prosty deser możesz przygotować na różne okazje lub bez okazji. Oczywiście możesz zrobić bazę, czyli ciasto filo od podstaw, ale nie jest to konieczne. Zaoszczędzisz dużo czasu, gdy sięgniesz to gotowy wyrób ze sklepu – 1 opakowanie wystarczy.

Po upieczeniu zyska chrupkość, o jakiej marzy każdy łasuch. Wypiek jest genialny i można go uznać za prawdziwy rarytas.

Przepis na ciasto Otello

Składniki:
50 g roztopionego masła
1 paczka ciasta filo

Krem:
1 torebka budyniu waniliowego
500 ml mleka
200 g masła
2 łyżki mąki pszennej
50 g masy krówkowej
80 g cukru

Polewa:
30 ml mleka
50 g cukru pudru
100 g masła
100 g czekolady gorzkiej
20 g kakao
garść orzechów laskowych

REKLAMA

Wykonanie:
Ciasto filo układamy na blacie i tniemy na pół. Musi pasować do blachy o wymiarach 35 cm × 23 cm. Bierzemy pędzelek, moczymy w maśle i smarujemy nim oba płaty, a potem przykrywamy jeden drugim i umieszczamy w formie. Pieczemy w temp. 180°C przez 40 min, aż się zezłocą. Późnej wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Na krem: 1/2 porcji mleka odlewamy do średniego garnka, słodzimy i zagotowujemy. Do reszty nabiału dodajemy budyń z torebki i mąkę, mieszamy. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, ustawiamy mniejszy ogień i przelewamy mieszankę budyniową. Gotujemy, nieustannie mieszając na gęstą masę, a potem ją studzimy.

Miękkie masło miksujemy robotem, aż zwiększy objętość, przekładamy zimny budyń – łyżka po łyżce. Na koniec łączymy masę z kajmakiem, krótko ucieramy.

Na polewę: rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy mleko i gorzką czekoladę, mieszamy i gotujemy powoli. Wsypujemy kakao, mieszamy na zwartą masę. Wyłączamy ogień i wrzucamy do polewy orzechy laskowe rozdrobnione na kawałki, mieszamy.

REKLAMA

Jeden blat z ciasta umieszczamy w blaszce, smarujemy częścią masy i przykrywamy drugim prostokątem ciasta. Ponownie rozprowadzamy budyń. Polewamy deser czekoladą z orzechami i chłodzimy.

REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA