Ewa Wachowicz napisała w swoich mediach społecznościowych, że każdego dnia pije wodę z dodatkiem… octu jabłkowego! Jak sama dodaje, ocet ten jest bogactwem ponad 20 różnych związków mineralnych oraz cennych mikroskładników.
Ocet jabłkowy ma cudowny aromat i lekko kwaśny smak, co sprawia, że doskonale uwypukla smak niektórych dań. Pasuje do sosów, sałatek oraz marynat. Poza tym, często sięgają po niego osoby, które się odchudzają, gdyż odrobina specyfiku wypita na czczo pobudza przemianę materii i hamuje apetyt. Ocet jabłkowy znajduje się nie tylko na sklepowych półkach. Można go w prosty sposób przyrządzić samodzielnie w domu. Wystarczy połączyć ze sobą 3 składniki i odstawić na pewien czas. Wtedy uzyskamy wspaniały domowy syrop. Podobnie robi Ewa Wachowicz – gospodyni programu kulinarnego, która podzieliła się swoją recepturą na domowy ocet jabłkowy.
Składniki:
1 litr wody
3 łyżki cukru
1 kg jabłek
Przygotowanie:
Najpierw starannie umyj i osusz owoce. Pokrój je na mniejsze połówki i włóż do słoika. Gdy zostały Ci obierki z innych jabłek, także możesz je umieścić w słoiku. Jabłka w słoiku zalej przegotowaną, posłodzoną oraz przestudzoną wodą, a potem przyciśnij naczyniem z obciążeniem (np. z kamyczkiem), okryj gazą (aby nie dostały się muszki lub inne owady), przymocuj sznurkiem albo gumką i odłóż w ciepłe miejsce na minimum 1 miesiąc (4-7 tyg.) Po tym czasie ocet jabłkowy będzie gotowy.