Ewa Wachowicz zdradza przepis na pyszne ciasto o niewdzięcznej nazwie

Ewa Wachowicz
Fot. Facebook / Ewa Wachowicz / CiastaNajlepszePomysly

Ewa Wachowicz już nie raz zachwycała nas swoimi przepisami, deser jabłkowo-gruszkowy, nazywany też „Salcesonem” w jej wykonaniu to prawdziwy smakołyk. Czekoladowe, wilgotne ciasto przygotujesz w prosty sposób. Wystarczy tylko dobrze ubić jajka z cukrem i sukcesywnie dodawać inne składniki. Największą zaletą ciasta, oczywiście oprócz smaku jest to, że ciasto zawsze się udaje.

REKLAMA

Jabłka i gruszki powodują, że ciasto jest wilgotne, przez co można je bez problemu przechowywać nawet parę dni i nie zrobi się zbyt suche. Cudownego korzennego zapachu nadaje mu cynamon. To idealna propozycja na długie zimowe wieczory. Ciasto można popijać herbatą, kawą czy ciepłym mlekiem. Wszystkie potrzebne do tego przepisu składniki na pewno znajdziesz w swojej lodówce. Ciasto z pewnością zachwyci wszystkich domowników, tym bardziej, że poleca go Ewa Wachowicz.

Ewa Wachowicz zdradza przepis na „Salceson”

Składniki:
szklanka cukru
2½ szklanki mąki tortowej
5 jajek
2 jabłka
2 łyżki ciemnego kakao
3 gruszki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
¾ szklanki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka proszku do pieczenia

REKLAMA

Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę wraz z kakao, proszkiem do pieczenia, cynamonem i sodą. Jajka wbij do miski i utrzyj z cukrem. Wsyp mąkę z dodatkami, dodaj olej i wszystko ze sobą połącz.
Obierz jabłka i gruszki, wyjmij gniazda nasienne i pokrój owoce w kostkę. Wsyp do ciasta i przemieszaj. Masę przełóż do dwóch wysmarowanych tłuszczem foremek (np. keksówek). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 50 minut.

Gdy „Salceson” się upiecze możesz udekorować go wyśmienitą polewą czekoladową. Do jej zrobienia będziesz potrzebować: 1 łyżkę masła, 100 g mlecznej (lub gorzkiej) czekolady oraz 50 ml śmietanki 30%.

REKLAMA

Przygotowanie polewy zacznij od zagotowania w rondelku masła i śmietanki. Gdy składniki się połączą odstaw naczynie na bok. Połam czekoladę, dodać ją do rozgrzanej śmietanki i poczekaj chwilę. Polewę dynamicznie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy. Gdy glazura zacznie się zagęszczać polej nią ciasto. Na końcu możesz ozdobić deser orzechami włoskimi lub innymi dodatkami.

Podziel się: