Aby zrobić ten smaczny deser, nie musisz korzystać z wyszukanych gadżetów i mieć sprawnie wyposażonej kuchni. Do tego wystarczą proste narzędzia: widelec, miska i trochę składników. Choć możesz oczywiście użyć robota kuchennego – będzie szybciej. Sprawdź recepturę na ciasto spod widelca. Ostatnio podzieliła się nią Ewa Wachowicz – autorka książek kulinarnych oraz gospodyni programu o gotowaniu.
Wypieki, które wychodzą spod jej ręki, wyglądają apetycznie, imponują i motywują do przygotowania. Nawet mało doświadczony kucharz poradzi sobie z poniższą recepturą. Wyjątkowe ciasto spod widelca jest miękkie, aksamitne i lekko wilgotne, a sezonowe owoce i słodka kruszonka stanowią swego rodzaju wisienkę na torcie.
Ciasto spod widelca – przepis
Składniki:
3 szklanki mąki
4 jajka
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki śmietany
szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Na kruszonkę:
szklanka mąki
pół szklanki cukru
pół kostki masła
Oraz:
owoce sezonowe, np. brzoskwinie, truskawki, maliny lub rabarbar
Przygotowanie:
Aby zrobić kruszonkę, wszystkie podane składniki połącz, zagnieć i włóż do woreczka. Schowaj do zamrażarki na pół godziny. Do naczynia wbij jajka i dosyp cukier. Składniki ucieraj widelcem do chwili, aż się napowietrzą. Potem dodaj śmietanę i stopniowo wlewaj olej – nieustannie mieszaj. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia (wcześniej przesiej je przez sito). Przyrządzone ciasto przelej do formy, posyp wybranymi owocami, a na wierzchu umieść schłodzoną kruszonkę – możesz ją rozdrobnić palcami albo zetrzeć na tarce. W piekarniku nagrzanym do 180°C deser powinien się piec przez 60 minut.