Jeśli do tej pory jadłeś surówkę z marchewki wyłącznie na słodko, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować jej w innej odsłonie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na surówkę w ostrej wersji – gwarantujemy, że jej lekko pikantny smak miło cię zaskoczy. Ostrości surówce nadaje chrzan.
Obiadowy dodatek w niecodziennej wersji
Surówka z marchewki to nieodłączny dodatek do obiadu w wielu polskich domach. Polacy uwielbiają jej delikatny, słodki smak, który świetnie komponuje się z rybami, mięsami, czy potrawami wegetariańskimi. Są osoby, które chcą jednak urozmaicać swoją dietę, dlatego tak popularne są eksperymenty kulinarne. Tym razem klasyczną surówkę z marchewki zamienimy na coś bardziej pikantnego – zdradzamy, jak przygotować słynny obiadowy dodatek w nowej, ostrej wersji.
Surówka z marchewki na ostro – przepis
Składniki:
1 cebula
4 marchewki
1 jabłko
2 łyżeczki chrzanu
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 12%
szczypta cukru
pieprz
sól
Sposób przygotowania:
Przygotowanie surówki zaczynamy od umycia jabłek i marchewek oraz obrania ich ze skórki. Marchewkę trzemy na tarce o większych oczkach, natomiast jabłko przekrawamy na pół i usuwamy z niego gniazdo nasienne, także trzemy je na tarce. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Wrzucamy ją do naczynia wraz z jabłkiem i marchewkami. Surówkę doprawiamy pieprzem, solą i szczyptą cukru. Robimy sos z chrzanu, śmietany i majonezu – polewamy nim składniki, mieszamy i umieszczamy potrawę w lodówce na godzinę. Podajemy po schłodzeniu.