fasolka szparagowa

Fasolkę szparagową można podać na różne sposoby, chociaż najczęściej jest spożywana z bułką tartą. Jeżeli nigdy nie jadłeś fasolki marynowanej w occie, to wypróbuj poniższy przepis. Marynowanie wyciąga z warzywa wiele cech smakowych i sprawia, że fasolka nabiera ciekawej konsystencji. Ponadto strąki z zalewy doskonale pasują do wielu potraw.

Jeśli masz ochotę na fasolkę w niecodziennej odsłonie, umieść ją w słoiku. Dzięki marynowaniu znacznie wydłuży się jej termin przydatności do spożycia. Możesz jeść ją nie tylko w postaci dodatku do dań, ale też jako pyszną przekąskę.

Fasolka szparagowa w occie

Jeżeli chcesz delektować się subtelnym smakiem fasolki i jej niepowtarzalną teksturą musisz wybrać odpowiednią fasolkę. Najlepsza będzie ta żółta. Zielona ma bardziej intensywny smak.

Zalety fasolki szparagowej
Fasolka to źródło fosforu i potasu oraz fosforu. Potas poprawia pracę serca, obniża ciśnienie krwi, a fosfor pomaga zachować mocną tkankę kostną i uczestniczy w funkcjonowaniu układu nerwowego.

Przepis na fasolkę w occie

Składniki:
750 ml wody
fasolka szparagowa
baldachim kopru
2 ziarnka ziela angielskiego
1 ząbek czosnku
kilka ziarenek gorczycy
8 łyżek cukru
1,5 łyżki soli
1,5 szklanki octu spirytusowego 10%
1-2 liście laurowe

Wykonanie:
Starannie umyj fasolkę szparagową, a następnie przełóż ją na deskę do krojenia. Chwyć ostry nóż i z każdej fasolki usuń końcówkę, która nie nadaje się do spożycia. W słoiku umieść ząbek czosnku, koper, parę ziarenek gorczycy, 2 liście laurowe oraz 2 ziarenka ziela angielskiego. Postaraj się do każdego słoika ścisło upchnąć fasolkę – strąki ułóż pionowo. W garnku zagotuj wodę z cukrem, octem, solą i tak przyrządzoną zalewę wlej do słoików z fasolką. Pasteryzuj słoiki w garnku z wrzącą wodą przez pół godziny. Przetwory trzymaj w ciemnym, chłodnym miejscu.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę