Frytki inne niż zawsze – zrobione z warzywa, które każdy zna. Są zdrowe, lubią je dorośli i dzieci. Podane z dodatkami zamienią się w super przekąskę nawet na imprezę.
Frytki z marchewki to pyszna alternatywa dla tych klasycznych. Mogą być urozmaiceniem w codziennej diecie. Przepis jest fantastyczny i zdrowy, zawsze wychodzą świetnie. To chrupiąca i pyszna przekąska.
Frytki inne niż zawsze – pyszne i zdrowe
Składniki:
» 800 g marchwi
» 3 łyżki oleju rzepakowego
» 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
» 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
» pół łyżeczki suszonego czosnku
» sól do smaku
Przygotowanie:
Marchewki umyj, a potem obierz i pokrój na mniejsze kawałki o długości 5-6 cm. Każdy kawałek pokrój w słupki, aby miały kształt frytek.
Tak przygotowane kawałki marchewek wrzuć do miski, następnie wlej trochę oleju – około 3 łyżki stołowe. Wsyp wszystkie podane przyprawy i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Na dużą blaszkę wyłóż papier do pieczenia, następnie poukładaj wszystkie frytki z marchewki. Najlepiej ułożyć kawałki marchewki tak, aby nie nachodziły na siebie – wtedy upieką się równomiernie.
Blaszkę z frytkami włóż do piekarnika i piecz frytki ok. 30-32 minuty aż będą miękkie i chrupiące. Przełóż je na talerz i podawaj najlepiej z sosem czosnkowym.
Smacznego!